Skip to main content

Alkoholer, Alkener och Alkyner

Hej människor!
Nu tar jag för givet att de som hittat hit via sökordet "alkohol" kommit hit för den sinnespåverkande sociala drycken.  Om så är fallet får jag lov att säga tyvärr - titeln refererar till en molekyls OH-grupp - och yes, det är sånt vi Biomedicinare håller på med.   

Nog för att min humor må vara torr men visst har jag märkt att ett par kemi-skämt slinker in hos klassen då och då. Ett par skratt bryter ut under en föreläsning när man pratar om en komisk kemisk förening. Om det är positivt eller negativt tänker inte jag spekulera i men visst märks det att de som är kvarvarande i klassen allt mer får en biomedicinsk personlighet? Kanske bara är en inbillning! 

Dagens föreläsning blev en snabbrepris på gårdagens alkohol-föreläsning där vi idag också inkluderade aminer. Satt igår kväll och förberedde dagens semenarium och det har varit hård press på den här veckan med MYCKET information och det är ett under om något alls stannar kvar tills tentamen. Jag skojade bara, men jag får erkänna att jag inte direkt är överexalterad över den här kursen (Kemi för Biomedicin) men jag är också medveten om dess betydelse för kommande super-kurser! 

Nu, på tal om minnet för tentan och grejer, minns jag en video ifrån Vsauce som jag nyligen såg där Michael pratade om hur mycket vi kan minnas av våra liv. Riktigt intressant så delar den här:


Notera att delen jag menade börjar på 18:30, men hela videon är bra! Snart börjar seminariet så vi hörs,
Hej!! 

Comments

Popular posts from this blog

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. …

Ben, muskler och senor! Häftig instudering väntar

Hej allihopa!
Idag kom vi alltså in på det mänskliga hjärtats anatomi! Det var en detaljerad och djupgående terminologilära med mängder av coola ord! Grekiska och latin i mängder är det som väntar inom den här kursen. Vart enda ben, var enda muskel och sena ska vi kunna nämna, placera och förklara. Det är ett stort arbete men fantastiskt intressant! Att förstå exakt hur en muskel drar ihop sig och hur det drar i senan som sedan häver benet i den riktningen våra hjärnceller angivit. 

Idag har fokuserat på hjärt- och kärl anatomi. Gått igenom hjärtats uppbyggnad av muskler, kanaler, kammare och klaffar. Det har blivit mycket information på en gång, men det har varit viktigt eftersom vi imorgon ska utföra en hjärtdisektion. Då gäller det att vi kan hjärtats anatomi så att vi även utanför kursboken kan vägleda oss själva i hjärtat. 

Trots mitt intresse och fascination inom även anatomin måste jag ändå till trots erkänna att detta inte är mitt favoritämne. Det är 100 gånger roligare än ren ke…