Skip to main content

Dagens skräck

Idag så skrevs tentan i organkemi - men det var inte den jag referade till med rubriken, utan jag kommer till det. Tentan idag gick bra men jag tyckte att den var lite komisk. Jag gjorde under gårdagen vår övningstenta, vilket gick väldigt bra och där jag klarade mig undan med 1 fel. Idag klarade jag mig inte undan med bara ett fel vilket också berodde på att dagens tenta och övningstentan var väldigt långt ifrån varandra innehållsmässigt. Jag räknade såklart på poängen och tror där igenom att betyget är säkrat - men man ska aldrig slå klubban i bordet innan beslutet är taget. 

Så - dagens skräck nu då. 
Efter att tentan hade skrivits sprang jag in i en klasskompis som berättade att resultaten ifrån den tidigare tentan hade släppts. Jag var medveten om att den tentan gick dåligt - men jag visste verkligen inte hur dåligt den hade gått. Jag var hur nervös som helst när jag skulle gå in och kolla eftersom mycket faktiskt stod på spel -

- jag hade nämligen bokat tågbiljetter (icke ombokningsbara) hem till familjen och tillbaka med avgång ifrån Vara till Uppsala den 5:e Januari. Omtentan för Allmän-Fysikalisk Kemi hade flyttats fram till den 4:e Januari - jag menar kom igen! -

Studentportalen (där resultaten finns) krånglade som vanligt på mobilen och jag kom inte fram till resultaten. Jag försökte igen lite senare och fick till min skräck/ilska/sorg se att "godkända resultat saknas". Jag bara kände hur det började koka i kroppen för att det inte kändes rätt. Att allt skulle falla på grund av den där jäkla fysikalkemin (som jag visste måste ha legat bakom det). På bussen hem satt jag och kunde inte riktigt tänka klart på grund av frustrationen - men då fick jag ett meddelande. Jag gick in och kollade resultaten igen och där så. Jag hade blivit godkänd trots allt. Jag skrattade lite för mig själv och gick upp till lägenheten. Det är inte alltid lätt att vara vinnarskalle. 

Comments

Popular

Anatomi!

Hej hej!
Idag var en spännande dag - en ny kursstart!! Det stämmer, idag började den efterlängtade anatomin. Det var inte så jättemycket konkret idag, men vi fick en god och intressant introduktion till ämnet. Men oj vad mycket grekiska och latin vi kommer behöva lära oss. Föreläsaren pratade om ca 2000-3000 olika latinska/grekiska begrepp. Han hade även en skelett med sig och visade lite olika positionsord. 
Vi hade även en stor föreläsnin (som ändå behövdes stressas igenom) om hur organ är uppbyggda av vävnader och hur de interagerar. Det var verkligen jätteintressant! Slutligen blev vi indelade i grupper och givna så kallade "fall". Varje grupp har fått en speciell sjukdom eller tillstånd som är relaterat till anatomin - detta ämne ska vi bli experter på och jag var i gruppen som blev tilldelad stroke. Kommer bli en mycket intressant och rolig tid framöver! 

Något som också är intressant är att vi redan nu på fredag ska göra vår första disektion - av ett hjärta. Detta efterf…

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. …