Skip to main content

Betygsättning på delkurserna!

Hej!
Sitter just nu och pluggar inför morgondagens Tentamen och reflekterar lite över delkursen så här i efterhand. Organisk kemi började, för mig, lite som en bergodalbana där vi ibland landade på saker som inte var annat än repetition och där vi ibland landade på abstrakta höjdskräcksnivåer. 

Efter att vi hade avslutat Fysikalisk Kemi så kändes Organkemi uppfriskande och det var skönt att få ett miljöombyte. Vår föreläsare har faktiskt varit fantastisk enligt mig - och tyckte lite synd om att han under sina föreläsningar inte fick särskilt mycket respons ifrån oss studenter. Idag hade vi en frågestund med honom vilket faktiskt blev riktigt trevligt! Ett par saker reddes ut och vi fick ett par sista minuten tips av vad vi kanske inte borde lägga SÅ stor fokus på. 

Vi har utfört ett jätteroligt labbscenario och enligt mig fungerat bra som grupp i helhet. Vi hade igår en munta vilket faktiskt blev mycket bättre än förväntat. Jag hade i alla fall kul när jag gick upp - blev riktigt taggad av att få en tavla och krita - och ser sjukt nog fram emot nästa Muntamen. Har funderat lite och tänkte köra en liten bedömning på kursen i sin helhet - så inkluderar även tidigare delkurser här eftersom jag inte tänkt på detta förut! Notera att alla studenter haft olika erfarenheter, examinatorer och labbhandledare och att detta därför blir väldigt individuellt.

Hoppas allt är lika bra med er som med mig,
Hej!


Organisk Kemi

Labbar: 8/10
Labbhandledare: 9/10
Föreläsningar: 7/10
Föreläsare: 9/10
Intresse: 3/10
Simplicitet: 4/10

Slutbetyg: 6,7/10 (Helt OK) 

Fysikalisk Kemi

Labbar: 8/10
Labbhandledare: 9/10
Föreläsningar: 1/10
Föreläsare: 1/10
Intresse: 1/10
Simplicitet: 3/10

Slutbetyg: 3,8/10 (Inte OK)

Allmän Kemi

Labbar: 3/10
Labbhandledare: 3/10
Föreläsningar: 8/10
Föreläsare: 9/10
Intresse: 6/10
Simplicitet: 9/10

Slutbetyg: 6,4/10 (Helt OK)

Kemi för Biomedicin Helhetsbetyg

Helhetsbetyg: 5,6/10 (Det duger väl) 

Slutbetyg Organisk Kemi: 6,7/10 (Helt OK)
Slutbetyg Fysikalisk Kemi: 3,8/10 (Inte OK)
Slutbetyg Allmän Kemi: 6,4/10 (Helt OK)

Comments

Popular

Anatomi!

Hej hej!
Idag var en spännande dag - en ny kursstart!! Det stämmer, idag började den efterlängtade anatomin. Det var inte så jättemycket konkret idag, men vi fick en god och intressant introduktion till ämnet. Men oj vad mycket grekiska och latin vi kommer behöva lära oss. Föreläsaren pratade om ca 2000-3000 olika latinska/grekiska begrepp. Han hade även en skelett med sig och visade lite olika positionsord. 
Vi hade även en stor föreläsnin (som ändå behövdes stressas igenom) om hur organ är uppbyggda av vävnader och hur de interagerar. Det var verkligen jätteintressant! Slutligen blev vi indelade i grupper och givna så kallade "fall". Varje grupp har fått en speciell sjukdom eller tillstånd som är relaterat till anatomin - detta ämne ska vi bli experter på och jag var i gruppen som blev tilldelad stroke. Kommer bli en mycket intressant och rolig tid framöver! 

Något som också är intressant är att vi redan nu på fredag ska göra vår första disektion - av ett hjärta. Detta efterf…

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. …