Skip to main content

Högskolepoäng - det akademiska landskapet

Igår stängde antagningarna för de kurser och program som kommer att hållas under vårterminen nästa år vilket betyder att många studenter som har gjort ett uppehåll nu under hösten har en chans att anmäla sig till akademiska läsningar vilka påbörjas under Januari istället. Jag startade ju redan Kandidaten i Biomedicin den här hösten och är därför automatiskt anmäld till hela programmet (som sträcker sig över tre år). 

Något som kan vara krångligt att förstå sig på är de så kallade högskolepoängen (hp). Varje kurs och varje program har dessa - men vad är de egentligen och hur fungerar de? 
För att exemplifiera så består mitt program av 180hp. I detta fallet symboliserar högskolepoängen programmets storlek. Jag läser programmet på en 100% hastighet vilket betyder att max antal högskolepoäng per termin är inplanerade. Eftersom programmet varar i tre år är de 180 poängen logiskt fördelade till 30hp per termin (60hp per läsår).

Högskolepoängen är något som delas ut till studenten om denna klarar av de mål som är uppsatta för kursen - och här symboliserar alltså högskolepoängen en sorts valuta. Tentamen (skriftlig examination) är därför värda ett visst antal poäng som kan "hämtas hem" av studenten som bevis för att kursen har blivit genomförd (förutsatt att godkända nivåer är nådda). Poäng kan delas ut på alla obligatoriska moment inom en kurs, så laborationer, demonstrationer och dissektioner är därför också värda högskolepoäng.

Så vad kan man göra med "valutan"? Jo den sparas i ett register som "lästa högskolepoäng" som senare i livet kan användas för vidarestudier inom akademin och för framtida akademiska jobb som tittar på vilka högskolepoäng som har blivit insamlade. Vissa program, kurser och akademiska yrken har krav på ett visst antal insamlade hp vilket betyder att de är väldigt eftersträvade. 

För att göra det lite krångligare har CSN en funktion som säger att max studielån och studiemedel kan betalas ut om programmet eller kursen läses på 100%. Om detta inte görs betalas alltså inte fullt studiestöd ut. Detta betyder konkret att 30hp måste läsas per termin för att man ska kunna få ut hela summan pengar. Det betyder dock inte att man inte kan läsa mer än 100% per termin. Man får till och med läsa 45hp per termin (150% hastighet) men endast 30hp kommer alltså att kompenseras av CSN. Högskolepoängens värde är dock fortfarande eftertraktade (utan CSN kompensationen) eftersom de kan vara viktiga för framtiden. 

Så nu när detta är förklarat tillkommer det ju naturligt att säga att jag också ansökte om en ny kurs till våren. Jag ansökte om kursen "Livets utveckling på jorden" vilken är värd 7,5hp. Det betyder att, om jag nu blir antagen, under vårterminen kommer att läsa totalt 37,5hp (hastighet: 125%) Vi får se hur det kommer att gå, men det ska nog lösa sig.
 

Comments

Popular

Anatomi!

Hej hej!
Idag var en spännande dag - en ny kursstart!! Det stämmer, idag började den efterlängtade anatomin. Det var inte så jättemycket konkret idag, men vi fick en god och intressant introduktion till ämnet. Men oj vad mycket grekiska och latin vi kommer behöva lära oss. Föreläsaren pratade om ca 2000-3000 olika latinska/grekiska begrepp. Han hade även en skelett med sig och visade lite olika positionsord. 
Vi hade även en stor föreläsnin (som ändå behövdes stressas igenom) om hur organ är uppbyggda av vävnader och hur de interagerar. Det var verkligen jätteintressant! Slutligen blev vi indelade i grupper och givna så kallade "fall". Varje grupp har fått en speciell sjukdom eller tillstånd som är relaterat till anatomin - detta ämne ska vi bli experter på och jag var i gruppen som blev tilldelad stroke. Kommer bli en mycket intressant och rolig tid framöver! 

Något som också är intressant är att vi redan nu på fredag ska göra vår första disektion - av ett hjärta. Detta efterf…

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. …