Skip to main content

TED kommer till Uppsala!

Hej vänner! 
Har nu inte uppdaterat på ca en vecka och inte heller publicerat den veckoenliga vloggen. Tyvärr var det så att förberedelserna inför förra veckans labb tog upp en hel del tid - så fick faktiskt lägga fullt fokus på det - men använde jag detta som en ursäkt för att inte göra vloggen? Tvärt om! Jag filmade material från labben för att kunna använda till videon. När jag igår skulle publicera detta insåg jag att mitt redigeringsverktyg hade förstört alla klippta scenarion i filmen. Jag gjorde om den imorse men samma sak hände. Nåja - ska införskaffa kamera och licencierat redigeringsverktyg har jag nu bestämt mig för. 

I vilket fall som helst så har jag en jättenyhet för kommande månad! Det är nämligen så att TED kommer till Uppsala och de annonserande om 100 platser till en engagerad allmänhet. Så man fick skriva en ansökan med motivation och tidigare erfarenheter och där igenom förklara hur man skulle kunna bidra till att vara en inspirerande och engagerad publikmedlem. And believe it or not men jag fick alltså 1 av de 100 platserna!! Jag är jätteglad och taggad på det här med tanke på att jag vet vilka ärofyllda personer som har fått tala under den här stora konferensen. Det kommer att bli jättespännande med bara själva förläsningarna som fortskrider i ca 5 timmar men sen tillkommer på det mingel och middag för de inbjudna! Det ska bli jättekul att se vad det erbjuder - Detta kommer att ske i slutet av November förresten. Nästa vecka påbörjas nästa kurs - Biokemi - och därför kommer jag nu att uppdatera kurslitteraturen på bloggen och länka tidigare kursmaterial i en separat lista. 

Hoppas allt är bra med er,
Hej!

Comments

Popular

Anatomi!

Hej hej!
Idag var en spännande dag - en ny kursstart!! Det stämmer, idag började den efterlängtade anatomin. Det var inte så jättemycket konkret idag, men vi fick en god och intressant introduktion till ämnet. Men oj vad mycket grekiska och latin vi kommer behöva lära oss. Föreläsaren pratade om ca 2000-3000 olika latinska/grekiska begrepp. Han hade även en skelett med sig och visade lite olika positionsord. 
Vi hade även en stor föreläsnin (som ändå behövdes stressas igenom) om hur organ är uppbyggda av vävnader och hur de interagerar. Det var verkligen jätteintressant! Slutligen blev vi indelade i grupper och givna så kallade "fall". Varje grupp har fått en speciell sjukdom eller tillstånd som är relaterat till anatomin - detta ämne ska vi bli experter på och jag var i gruppen som blev tilldelad stroke. Kommer bli en mycket intressant och rolig tid framöver! 

Något som också är intressant är att vi redan nu på fredag ska göra vår första disektion - av ett hjärta. Detta efterf…

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. …