Skip to main content

TED kommer till Uppsala!

Hej vänner! 
Har nu inte uppdaterat på ca en vecka och inte heller publicerat den veckoenliga vloggen. Tyvärr var det så att förberedelserna inför förra veckans labb tog upp en hel del tid - så fick faktiskt lägga fullt fokus på det - men använde jag detta som en ursäkt för att inte göra vloggen? Tvärt om! Jag filmade material från labben för att kunna använda till videon. När jag igår skulle publicera detta insåg jag att mitt redigeringsverktyg hade förstört alla klippta scenarion i filmen. Jag gjorde om den imorse men samma sak hände. Nåja - ska införskaffa kamera och licencierat redigeringsverktyg har jag nu bestämt mig för. 

I vilket fall som helst så har jag en jättenyhet för kommande månad! Det är nämligen så att TED kommer till Uppsala och de annonserande om 100 platser till en engagerad allmänhet. Så man fick skriva en ansökan med motivation och tidigare erfarenheter och där igenom förklara hur man skulle kunna bidra till att vara en inspirerande och engagerad publikmedlem. And believe it or not men jag fick alltså 1 av de 100 platserna!! Jag är jätteglad och taggad på det här med tanke på att jag vet vilka ärofyllda personer som har fått tala under den här stora konferensen. Det kommer att bli jättespännande med bara själva förläsningarna som fortskrider i ca 5 timmar men sen tillkommer på det mingel och middag för de inbjudna! Det ska bli jättekul att se vad det erbjuder - Detta kommer att ske i slutet av November förresten. Nästa vecka påbörjas nästa kurs - Biokemi - och därför kommer jag nu att uppdatera kurslitteraturen på bloggen och länka tidigare kursmaterial i en separat lista. 

Hoppas allt är bra med er,
Hej!

Comments

Popular posts from this blog

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. …

Ben, muskler och senor! Häftig instudering väntar

Hej allihopa!
Idag kom vi alltså in på det mänskliga hjärtats anatomi! Det var en detaljerad och djupgående terminologilära med mängder av coola ord! Grekiska och latin i mängder är det som väntar inom den här kursen. Vart enda ben, var enda muskel och sena ska vi kunna nämna, placera och förklara. Det är ett stort arbete men fantastiskt intressant! Att förstå exakt hur en muskel drar ihop sig och hur det drar i senan som sedan häver benet i den riktningen våra hjärnceller angivit. 

Idag har fokuserat på hjärt- och kärl anatomi. Gått igenom hjärtats uppbyggnad av muskler, kanaler, kammare och klaffar. Det har blivit mycket information på en gång, men det har varit viktigt eftersom vi imorgon ska utföra en hjärtdisektion. Då gäller det att vi kan hjärtats anatomi så att vi även utanför kursboken kan vägleda oss själva i hjärtat. 

Trots mitt intresse och fascination inom även anatomin måste jag ändå till trots erkänna att detta inte är mitt favoritämne. Det är 100 gånger roligare än ren ke…