Skip to main content

Alla dessa cyklar

Hej!
Idag påbörjade vi Labb nummer 2 som kommer att slutföras imorgon - och idag handlade det alltså om proteinseparation! Jag får erkänna att teorin bakom gårdagens labb var mer intressant, men dagens labb var faktiskt någorlunda kul eftersom man fick prova på något nytt. Jag kanske kan komma tillbaka lite till det imorgon eftersom vi faktiskt inte har slutfört labben än.

Men vi hade också en föreläsning om fettsyror och aminosyrors metabolism. Jag måste säga att just den här föreläsningen var rätt så tung. Citronsyracykeln (som vi gjorde igår) har väldigt många komponenter, speciellt i kombinationen med Glykolysen. Dock har man ju gått igenom båda de processerna, i mindre detalj så klart, under gymnasiet. Idag kom det ännu en cykel - Ureacykeln - och alla processer kring amino- och fettsyror och det är en hel del. Det kommer säkert gå bra i slutändan och det är ju som tur är väldigt intressant.Jag var också på möte för Biomedicinska Föreningen idag som varade ett bra tag faktiskt! En hel del timmar - men det var intressant som alltid - och det är viktigt att vi får chansen att diskutera och påverka. En liten snabbnote är att jag blev godkänd på Organisk Kemi också. Inget storslaget kanske, men jag är glad för det! :)

Ha det bra,
Hej!

Comments

Popular

Anatomi!

Hej hej!
Idag var en spännande dag - en ny kursstart!! Det stämmer, idag började den efterlängtade anatomin. Det var inte så jättemycket konkret idag, men vi fick en god och intressant introduktion till ämnet. Men oj vad mycket grekiska och latin vi kommer behöva lära oss. Föreläsaren pratade om ca 2000-3000 olika latinska/grekiska begrepp. Han hade även en skelett med sig och visade lite olika positionsord. 
Vi hade även en stor föreläsnin (som ändå behövdes stressas igenom) om hur organ är uppbyggda av vävnader och hur de interagerar. Det var verkligen jätteintressant! Slutligen blev vi indelade i grupper och givna så kallade "fall". Varje grupp har fått en speciell sjukdom eller tillstånd som är relaterat till anatomin - detta ämne ska vi bli experter på och jag var i gruppen som blev tilldelad stroke. Kommer bli en mycket intressant och rolig tid framöver! 

Något som också är intressant är att vi redan nu på fredag ska göra vår första disektion - av ett hjärta. Detta efterf…

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. …