Skip to main content

Biomedicinare på läkarbesök?

Hej!
Idag var Universitetsdagen riktigt kort! Jag började vid 08.15 och slutade igen vid 10.00. Vissa skulle ha laboration idag, men jag och min nya labbpartner ska inte börja labba förrän på måndag så jag stannade inte kvar på BMC idag. För 2,5 månader sen beställde jag dock tid hos en läkare för att kontrollera min näsa (har problem med andningen) - och idag blev det alltså äntligen min tur.

Jag tycker alltid det är kul att se hur sjukvård- och apotekarpersonal reagerar efter att ha frågat med vad man studerar. Det brukar alltid bli en liten positiv entusiasm eller nyfikenhet när man säger att man studerar biomedicin- men dagens läkare frågade uppenbarligen bara för att fördriva tiden. Inte en min rörde hon - men vad vet jag, det kanske hade varit en lång dag.

Idag blev också första dagen jag fick betala för en undersökning eftersom jag uppenbarligen redan hade nått 20års gränsen. "Pft" tänkte jag - då är det lika bra att ta proverna själv hemma i lägenheten. Men jag har ju inte gått igenom varken anatomikursen eller immunologikursen än, så det hade troligen varit ett väldigt ovist drag. Ja, ja! Nu blir det lite plugg, för morgondagen ser likadan ut som idag (förutom läkarbesöket).

Ha det bra,
Hej!

Comments

Popular

Anatomi!

Hej hej!
Idag var en spännande dag - en ny kursstart!! Det stämmer, idag började den efterlängtade anatomin. Det var inte så jättemycket konkret idag, men vi fick en god och intressant introduktion till ämnet. Men oj vad mycket grekiska och latin vi kommer behöva lära oss. Föreläsaren pratade om ca 2000-3000 olika latinska/grekiska begrepp. Han hade även en skelett med sig och visade lite olika positionsord. 
Vi hade även en stor föreläsnin (som ändå behövdes stressas igenom) om hur organ är uppbyggda av vävnader och hur de interagerar. Det var verkligen jätteintressant! Slutligen blev vi indelade i grupper och givna så kallade "fall". Varje grupp har fått en speciell sjukdom eller tillstånd som är relaterat till anatomin - detta ämne ska vi bli experter på och jag var i gruppen som blev tilldelad stroke. Kommer bli en mycket intressant och rolig tid framöver! 

Något som också är intressant är att vi redan nu på fredag ska göra vår första disektion - av ett hjärta. Detta efterf…

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. …