Skip to main content

Cellens alla reaktioner!

Hej! 
Inlägget blev väldigt sent idag trots att jag planerat för annat. Det var presentationförberedelserna som tog lite längre tid än väntat. Men hej igen! 

Idag utförde vi en labb i enzymkinetik som måste ha varit världshistoriens kortaste labb. Jag tror att hela labben var klar på ca 20 minuter vilket gav oss mängder med tid till att arbeta med teorin och påbörja de flesta uträkningarna. Labben gick i alla fall ut på att mäta reaktionshastigheter med hjälp av en spektrofotometer. Så vi hade en viss mängd Enzymer (proteiner ifrån kroppen) och tillsatte substrat (i det här fallet en kemikalie som katalyseras av det valda enzymet) och mäter hastigheten via mätningar av hur mycket ljus lösningen absorberar. Labben är ju inte otroligt rolig direkt, men samtidigt var den så lätt att det inte heller kändes jobbigt. Imorgon påbörjas labbdag 2 vilket innebär proteinseparation - så då får vi se hur det går! 

Idag hade vi också under morgonen en föreläsning om metabolism. Cellens metabola nätverk är så otroligt stort och fantastiskt att det är svårt att begripa att varje cell utför dessa uppgifter konstant. Det är uppskattat att människan varje dag konsumerar 40kg värda ATP molekyler, vid vila!! Vilket betyder att kroppen varje timma måste prducera nästan 2kg ATP för att tillfredställa kroppens energibehov. Det är otroligt mycket och existerar som tur är aldrig i sådana vikter, utan använt ATP laddas om och används igen - men det är fortfarande otroliga mängder. 

Jag tänkte lägga upp en liten bild på en del av cellens reaktionsvägar och visa på hur komplext bara en bråkdel av cellen är. Det är så fantastiskt att det faktiskt förtjänar veckans fascination. 


Ha det bra, 
Hej!

Comments

Popular

Anatomi!

Hej hej!
Idag var en spännande dag - en ny kursstart!! Det stämmer, idag började den efterlängtade anatomin. Det var inte så jättemycket konkret idag, men vi fick en god och intressant introduktion till ämnet. Men oj vad mycket grekiska och latin vi kommer behöva lära oss. Föreläsaren pratade om ca 2000-3000 olika latinska/grekiska begrepp. Han hade även en skelett med sig och visade lite olika positionsord. 
Vi hade även en stor föreläsnin (som ändå behövdes stressas igenom) om hur organ är uppbyggda av vävnader och hur de interagerar. Det var verkligen jätteintressant! Slutligen blev vi indelade i grupper och givna så kallade "fall". Varje grupp har fått en speciell sjukdom eller tillstånd som är relaterat till anatomin - detta ämne ska vi bli experter på och jag var i gruppen som blev tilldelad stroke. Kommer bli en mycket intressant och rolig tid framöver! 

Något som också är intressant är att vi redan nu på fredag ska göra vår första disektion - av ett hjärta. Detta efterf…

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. …