Skip to main content

Helgen besparas ifrån citronsyracykeln!

Hallåj!
Som jag nämnde igår så skulle dagen idag se liknande ut till den som var igår. Vi hade därför också idag föreläsning mellan 08.15 och 10.00 vilket betydde tidig hemgång för mig. När jag kom hem skulle jag titta på målbeskrivningen inför morgondagens föreläsning för att se om det var mycket förberedelser och blev helt chockad av mängden sidor som skulle vara lästa tills imorgon! 

Nu har jag nästan suttit konstant och arbetat sen lunch och insåg precis att jag överarbetat. Jag har läst en hel föreläsning för mycket. I normala fall brukar jag spendera 3-4 timmar för att förbereda en föreläsning och tyckte det var sjukt att jag arbetat i nästan 8 timmar med en enda presentation. Det var så här i efterhand jag tittade på avdelningarna och såg att glykolysen och citronsyracykeln visst var på måndag. Ja, ja, då blir det lite mindre helgarbete och en god natts sömn för mig idag. 

Imorgon är dock en rätt så stor dag för mig, jag ska nämligen på anställningsintervju. Jag har ju varit på jobbintervju tidigare - men det har varit för handel - den här är ju faktiskt för akademi. Företaget heter My Acadamy och är ett läroassistentsföretag som blir privatanställda för läxhjälp och studiecoaching. Jag ansökte om att undervisa i naturvetenskap (gymnasial), matte (grundskola) och engelska/svenska (för alla årskurser). 

Jag skickade in min ansökan för ett bra tag sedan utan återkoppling, så jag tog förgivet att jag inte blivit uttagen - men sen kom ett telefonsamtal där jag fick vara med om liten intervju "on spot". Personen som intervjuade mig tyckte hur som helst att min profil var intressant och att jag därför blivit kallad till anställningsintervju imorgon (fredag). Eftersom arbetet involverar utlärning för icke-myndiga har självfallet redan en asökan om utdrag ifrån polisregistret (barn och omsorg) skickats in. Det här yrket är jätteeftertraktat så jag hoppas att det går bra imorgon - men man kan ju inte ha för stora förhoppningar! 

Ha det bra,
hej! 

Comments

Popular posts from this blog

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. …

Ben, muskler och senor! Häftig instudering väntar

Hej allihopa!
Idag kom vi alltså in på det mänskliga hjärtats anatomi! Det var en detaljerad och djupgående terminologilära med mängder av coola ord! Grekiska och latin i mängder är det som väntar inom den här kursen. Vart enda ben, var enda muskel och sena ska vi kunna nämna, placera och förklara. Det är ett stort arbete men fantastiskt intressant! Att förstå exakt hur en muskel drar ihop sig och hur det drar i senan som sedan häver benet i den riktningen våra hjärnceller angivit. 

Idag har fokuserat på hjärt- och kärl anatomi. Gått igenom hjärtats uppbyggnad av muskler, kanaler, kammare och klaffar. Det har blivit mycket information på en gång, men det har varit viktigt eftersom vi imorgon ska utföra en hjärtdisektion. Då gäller det att vi kan hjärtats anatomi så att vi även utanför kursboken kan vägleda oss själva i hjärtat. 

Trots mitt intresse och fascination inom även anatomin måste jag ändå till trots erkänna att detta inte är mitt favoritämne. Det är 100 gånger roligare än ren ke…