Skip to main content

Labbrapport över en kopp kanel och nejlika

Hallå!
Den lediga dagen blev inte så ledig trots allt - men det hade jag redan misstänkt! Dagen började tidigt med den veckoenliga storstädningen som följdes av en närmare titt på fredagens seminariefrågor. Efter att ha granskat dem så färdigställde jag ett antal stipendier som jag hade tänkt skicka in imorgon. Vi får se hur det går med dem - men man kan ju alltid hoppas på det bästa! 

Efter lunch åkte jag till en klasskompis för att spana in hennes lägenhet samt göra lite extra labbrapportsarbete över en fika. Till fikat erbjöds the, och jag måste ju erkänna att jag inte är någon the-drickare (konsumerar ca 5-6 koppar kaffe per dag). Det luktade dock jättegott  (någon julig doft med kanel och nejlika) och det var över förväntan! Vi hann slutföra ännu en rapport vilket innebär att 3 av 4 rapporter på den här kursen nu har blivit avklarade. Sista labben ska göras på måndag innan det blir en veckas plugg till den uppkommande tentamen. 

Ska än en gång sätta mig med seminariefrågorna och gå och lägga mig lite tidgare idag. Trots att morgondagens DNA-föreläsning börjar vid 10.15 tänkte jag vara där vid ca 08.00 eftersom jag behöver fixa med lite utskrifter och förberedelser. Det blir nog bra! Har fått ett sista mail inför TED Talk som är nu på lördag också så är jätte taggad över det! 
(http://www.wiseinkblog.com/wp-content/uploads/2013/11/ted-talks.jpg)

Ha det! 
Hej! 

Comments

Popular

Anatomi!

Hej hej!
Idag var en spännande dag - en ny kursstart!! Det stämmer, idag började den efterlängtade anatomin. Det var inte så jättemycket konkret idag, men vi fick en god och intressant introduktion till ämnet. Men oj vad mycket grekiska och latin vi kommer behöva lära oss. Föreläsaren pratade om ca 2000-3000 olika latinska/grekiska begrepp. Han hade även en skelett med sig och visade lite olika positionsord. 
Vi hade även en stor föreläsnin (som ändå behövdes stressas igenom) om hur organ är uppbyggda av vävnader och hur de interagerar. Det var verkligen jätteintressant! Slutligen blev vi indelade i grupper och givna så kallade "fall". Varje grupp har fått en speciell sjukdom eller tillstånd som är relaterat till anatomin - detta ämne ska vi bli experter på och jag var i gruppen som blev tilldelad stroke. Kommer bli en mycket intressant och rolig tid framöver! 

Något som också är intressant är att vi redan nu på fredag ska göra vår första disektion - av ett hjärta. Detta efterf…

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. …