Skip to main content

Lärarmiddag och Institutionsmöte (IMBIM)

Hallå!
Under gårdagens kväll hölls en lärarmiddag som några av oss studenter alltså närvarade vid. Anledningen till tillställningen var att man skulle kunna komma ett par föreläsare närmare. Jag tyckte att kvällen var mycket trevlig och jag hamnade alltså bredvid vår helt nya föreläsare för kursen Biokemi, så det var lite extra bra. Det var kul att få ett par historier och ett par vetenskapliga tankar blandade med god mat och i för övrigt gott sällskap!

Idag så började min dag med mitt första möte hos IMBIM; Institutionen för Medicinsk Biokemi och Mikrobiologi. Jag lovade att jag skulle göra en video om de olika beslutande organen på Uppsala Universitet - så kommer inte lägga så stor fokus på att förklara vad IMBIM gör idag. Men kortfattat så ansvarar IMBIM för budget, personal, material, säkerhet, utveckling osv - kort och gott allt som berör biokemi eller mikrobiologi på Universtitetet. Personerna som sitter i dess styrelse är högt respekterade och det var riktigt häftigt att få se hur det går till. Min roll hos IMBIM är alltså studentrepresentant vilket inte är en särskilt viktig roll. Jag får ta del av informationen och få ett förstahandsperspektiv på vad som egentligen händer på Universitetet. Men vad jag tror - är att en studentrepresentant i framtiden har fått erfara möten och principer och där igenom är mer förberedd för framtida styrelsearbete - men vi får se hur det går. Jag är i vilket fall som helst jätteglad och stolt för att få sitta med där.

I morgon kommer vi att börja med Enzymologi! För de som undrar är ju enzymer de protein i kroppen som gör att alla kemiska processer kan fortskrida. De fungerar som katalysatorer och hjälper till i alla kroppsliga reaktioner. Det kommer bli jätteintressant - men nu måste jag verkligen börja förbereda morgondagens presentation.

Hoppas att allt är bra!
Vi hörs!

Comments

Popular posts from this blog

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. …

Ben, muskler och senor! Häftig instudering väntar

Hej allihopa!
Idag kom vi alltså in på det mänskliga hjärtats anatomi! Det var en detaljerad och djupgående terminologilära med mängder av coola ord! Grekiska och latin i mängder är det som väntar inom den här kursen. Vart enda ben, var enda muskel och sena ska vi kunna nämna, placera och förklara. Det är ett stort arbete men fantastiskt intressant! Att förstå exakt hur en muskel drar ihop sig och hur det drar i senan som sedan häver benet i den riktningen våra hjärnceller angivit. 

Idag har fokuserat på hjärt- och kärl anatomi. Gått igenom hjärtats uppbyggnad av muskler, kanaler, kammare och klaffar. Det har blivit mycket information på en gång, men det har varit viktigt eftersom vi imorgon ska utföra en hjärtdisektion. Då gäller det att vi kan hjärtats anatomi så att vi även utanför kursboken kan vägleda oss själva i hjärtat. 

Trots mitt intresse och fascination inom även anatomin måste jag ändå till trots erkänna att detta inte är mitt favoritämne. Det är 100 gånger roligare än ren ke…