Skip to main content

Planering är nyckeln

Hej hej!
Idag är det alltså söndag - "vilans" dag. Nej för mig blev det ingen vilodag utan det fanns mycket att stå i idag. Förberedelser inför morgondagens presentation och laboration, veckans planering, matlagning, inplanerade skypesamtal, städning - tiden bara flyger iväg och söndagen blev ett minne blott. Dock var det idag Farsdag - så jag utbringar ett grattis till alla pappor (och lite extra till min egen så klart)! 

Jag brukar planera in de lite tråkigare aktiviteterna under just söndagar eftersom jag får en chans att fixa saker som de stressiga veckodagarna inte tillåter. 

På tal om planering. Jag har fått höra mycket prat om just mina planeringar och hur jag hela tiden måste planera allt - men när man engagerar sig på så många plan så fungerar det verkligen inte utan att ha planerat allt. Jag måste veta när jag ska åka buss, när jag ska förbereda vad och när jag ska prata med vem. Om det inte finns i schemat så finns det inte i min värld. Det är inte för att jag är ignorant, utan för att jag har så otroligt mycket på kortminnet hela tiden så att jag glömmer av det mesta jag inte skriver ner. Sen att jag gillar att planera, och kan planera undan flera timmar åt just planering, är en annan femma. 

Jag fick faktiskt ett önskemål ifrån två stycken biomedicinare om att jag skulle ta upp mitt schema och presentera det (kanske i en vlogg), så jag planerar att göra det - men jag kan ju börja med ett blogginlägg. Jag lägger därför nu upp en bild på kommande vecka i alla fall, så får ni se på ett ungefär hur den kommer att se ut. Det tillkommer tyvärr säkert något "spontant" som måste planeras in i efterhand. 
Hoppas att ni har det bra,
Hej! 


Comments

Popular

Anatomi!

Hej hej!
Idag var en spännande dag - en ny kursstart!! Det stämmer, idag började den efterlängtade anatomin. Det var inte så jättemycket konkret idag, men vi fick en god och intressant introduktion till ämnet. Men oj vad mycket grekiska och latin vi kommer behöva lära oss. Föreläsaren pratade om ca 2000-3000 olika latinska/grekiska begrepp. Han hade även en skelett med sig och visade lite olika positionsord. 
Vi hade även en stor föreläsnin (som ändå behövdes stressas igenom) om hur organ är uppbyggda av vävnader och hur de interagerar. Det var verkligen jätteintressant! Slutligen blev vi indelade i grupper och givna så kallade "fall". Varje grupp har fått en speciell sjukdom eller tillstånd som är relaterat till anatomin - detta ämne ska vi bli experter på och jag var i gruppen som blev tilldelad stroke. Kommer bli en mycket intressant och rolig tid framöver! 

Något som också är intressant är att vi redan nu på fredag ska göra vår första disektion - av ett hjärta. Detta efterf…

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. …