Skip to main content

Reaktiva syreformer och antioxidanter

Hej!
Nu var det ett tag sedan ett inlägg skrevs så det är på tiden att jag redogör lite. 

Besöket ifrån Skövde som varade fram till i måndags gick mycket bra och det var både skönt och roligt att få träffa någon ifrån hemmatrakten, och det var bra att det mesta kändes som förr. Vi var senare, som jag skrev, och spanade in BMC och Gamla Uppsala - men vi var även på bio och åt god mat! Helgen kostade såklart på sig lite, men ibland får man unna sig det. 

I måndags blev det sedan en kortdag på Universitetet men en längre dag med efterarbete. Vi gick igenom lite mer detaljerat om fosforylering och elektrontransportkedjan men labbarbetet ifrån föregående vecka tog upp mest utrymme. 

I tisdags hade vi en lång 3-timmars föreläsning om reaktiva syre- och kväveformer (ROS och RNS) vilket var mycket intressant!! Vi gick igenom hur ROS är något som naturligt förekommer i kroppen via elektronförluster i bland annat elektrontransportkedjan. Detta skapar en reaktiv syreform som kan "äta" upp cellens membran och proteiner ifrån insidan. Sättet att bekämpa kroppens egna naturliga överflöd är via antioxidanter. Så nu har man förstått vikten av dem! Det var också intressant att kroppen ibland medvetet skapar ROS för att skicka dessa reaktiva formerna emot bakterier. 

Idag så hade vi ännu en labbdag, men nu handlade det om cellandning! Jag tyckte att labben var riktigt rolig och lärorik. Vi hade fått donerat blod ifrån akademiska sjukhuset inför labben. Där ifrån extraherade vi alla vita blodkroppar. Vi mätte deras syreproduktion och sen tillsatte vi gifter för att se hur de förstörde syreproduktionen i elektrontransportkedjan. Vi använde farliga substanser och mänskligt blod så vi hade självfallet extra säkerhetspoängtering på den fronten. 


(http://www.brandon-russell.com/images/thesis_1.png)

Imorgon blir det faktiskt inget Universtitet eftersom studiedagar har lagts undan till den uppkommande tentan. Så jag ska på lägenhetsvisning samt förbereda fredagens seminarie. 

Ha det bra! 
Hej!

Comments

Popular

Anatomi!

Hej hej!
Idag var en spännande dag - en ny kursstart!! Det stämmer, idag började den efterlängtade anatomin. Det var inte så jättemycket konkret idag, men vi fick en god och intressant introduktion till ämnet. Men oj vad mycket grekiska och latin vi kommer behöva lära oss. Föreläsaren pratade om ca 2000-3000 olika latinska/grekiska begrepp. Han hade även en skelett med sig och visade lite olika positionsord. 
Vi hade även en stor föreläsnin (som ändå behövdes stressas igenom) om hur organ är uppbyggda av vävnader och hur de interagerar. Det var verkligen jätteintressant! Slutligen blev vi indelade i grupper och givna så kallade "fall". Varje grupp har fått en speciell sjukdom eller tillstånd som är relaterat till anatomin - detta ämne ska vi bli experter på och jag var i gruppen som blev tilldelad stroke. Kommer bli en mycket intressant och rolig tid framöver! 

Något som också är intressant är att vi redan nu på fredag ska göra vår första disektion - av ett hjärta. Detta efterf…

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. …