Skip to main content

Hjärtdisektion!

Hej hej!
Idag hölls en fruktansvärt tung föreläsning om kärlanatomi. Det är nästan sjukligt hur många namn det finns på bara blodkanaler i kroppen. Har svårt att uppskatta antalet, men visst var det mycket. Jag nekar dock inte att det var väldigt intressant att se exakt hur blodomloppet fungerar! Vi fick se hur åderbråck fungerar och behandlas, och hur immunförsvarets celler kan åka in och ut ur blodkanalerna! 

Nu under eftermiddagen hölls också den väntade hjärtdisektionen. Det var mycket intressant och riktigt häftigt att få se de saker man har studerat i verkligheten. Kunna ta och rotera saker och ting och se hur de verkligen är sammanlänkade. Tyvärr hade väldigt mycket ifrån hjärtat blivit bortplockat, så Vena Cava inferior och superior var båda bortplockade. Atrium sinister (vänstra förmaket) och stor del av aortan hade också blivit bortplockat. 

Vi kunde bokstavligt talat följa blodets väg i hjärtat eftersom det faktiskt fanns koagulerat blod kvar emellan alla hjärt-klaffarna. Vi började med att gå in i hjärtats atrium dexter (högra förmaket), vi öppnade upp valva atrioventricularis dexter (högra tresegelsklaffen) för att fortsätta in i ventriculs dexter (högra kammaren). Härifrån öppnade vi upp till trunchus pulmonalis (lungartären) via pulmonalisklaffen. Här var hjärtat kapat vilket betyder att vi fick göra ett hopp till atrium sinister (vänstra förmaket). Väl i andra förmaket öppnade vi valva atrioventricularis sinister (vänstra tvåsegelsklaffen) och fortsatte in till ventriculus sinister (vänstra kammaren). Detta öppnade vägen till valva aortae (aortaklaffen) vilket skulle ha lett till en utpumpning i kroppen. Det var mycket intressant! Dessutom hittade vi strukturen Fossa ovalis vilket är ett litet igenväxt hål. Det finns hos alla människor. Detta hålet ska vara igenväxt, men under fosterperioden i magen är det öppet. Det är för att ett foster inte har några användbara lungor vilket leder till att blodet inte behöver ledas till lungorna innan det kommer tillbaka till hjärtat. Så då har det istället skapats en genväg som senare växer ihop när man är född och har börjat andas luft.  

Ha det bra!
Hej!

Comments

 1. Varför går blodet till lungorna?

  ReplyDelete
 2. Hej! Är inte så bra på att fatta mig kort, men ska försöka avgöra svaret utefter frågan. Om du bara är ute efter ett kort svar så skulle det vara: cellerna behöver syre.

  Mer specifikt: Allt du kan se och ta på i kroppen är celler. De ska reproducera, transportera, bygga, bryta ner, röra sig - röra dig. Allt som har en funktion kräver dock energi. I cellerna utvinns energin via en mekanism som kallas den "oxidativa fosforyleringen" vilket jag beskrev i detalj i ett annat avsnitt. Men kort och gott bryts socker ner till molekylär energi i form av ATP som kan användas till alla cellens (och kroppens) funktioner. För att den oxidativa fosforyleringen ska kunna fungera krävs det att syre reduceras (plockar upp en elektron) ifrån energiskaparprocessen. Varför den gör det skrivs om i det nämda inlägget.

  Så varför går blodet till lungorna? Jo det är för att syremolekylerna andas in via näsa och mun och skickas via luftstrupen till lungorna. Efter detta måste de ta sig till varje individuell cell vilket kräver en transport. Denna transport sker via proteinet Hemoglobin vilket endast finns i röda blodkroppar. Röda blodkroppar kan endast färdas via blodomloppen. Detta betyder:

  För att Hemoglobin ska kunna leverera syre till cellernas oxidativa fosforylering krävs det att de röda blodcellerna i blodomploppet åker förbi lungorna där syret finns - plockar upp syret och skickar det dit det behövs.

  Hoppas det svarade på frågan.
  Mvh,
  Philip

  ReplyDelete
 3. Surgery is often recommended to close the "https://medicalfoxx.com/fossa-ovalis.html">fossa ovalis in cases of repetitive strokes without any apparent reason. Surgery remained beneficial for the patient in most of the occasions.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular

Anatomi!

Hej hej!
Idag var en spännande dag - en ny kursstart!! Det stämmer, idag började den efterlängtade anatomin. Det var inte så jättemycket konkret idag, men vi fick en god och intressant introduktion till ämnet. Men oj vad mycket grekiska och latin vi kommer behöva lära oss. Föreläsaren pratade om ca 2000-3000 olika latinska/grekiska begrepp. Han hade även en skelett med sig och visade lite olika positionsord. 
Vi hade även en stor föreläsnin (som ändå behövdes stressas igenom) om hur organ är uppbyggda av vävnader och hur de interagerar. Det var verkligen jätteintressant! Slutligen blev vi indelade i grupper och givna så kallade "fall". Varje grupp har fått en speciell sjukdom eller tillstånd som är relaterat till anatomin - detta ämne ska vi bli experter på och jag var i gruppen som blev tilldelad stroke. Kommer bli en mycket intressant och rolig tid framöver! 

Något som också är intressant är att vi redan nu på fredag ska göra vår första disektion - av ett hjärta. Detta efterf…

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. …