Skip to main content

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. Det är det bihanget som opereras bort, och inte blindtarmen. Blindtarmen är en del av tjocktarmen vilket gör det väldigt missledande av doktorer att kalla operationen för en "blindtarmsoperation". 


(Från 1177)

Den andra föreläsningen var om hudens anatomi där vi gick igenom all anatomi om hudlagren, svettköttlarna, talgköttlarna och hårväxten. Vi gick även igenom var och hur immuncellerna gömmer sig i underhuden. 

Efter föreläsningarna slutförde jag och min grupp det sista på vårat topografiarbete (case-study) om Stroke. Så nu ska vi vara experter på det. Vi får öva lite innan vi lämnar in raport och presentation i slutet av nästa vecka. 

Sist, och tidsmässigt minst, kom alltså njurdisektionen. Det var mer intressant än vad jag väntat mig, men tog kortare tid än jag kunde föreställa mig. Tror disektionen var klar på ca 20 minuter. Det är häftigt att tänka sig att vardera njure varje minut tar emot ca 1 liter blod vilket är 1/4-1/5 av hela kroppens blodlager. Det betyder att, om båda njurarna är inräknade, varje dygn pumpas 3000 liter blod igenom njursystemet. Dock är det att påpeka att urinet produceras i njurarna som en rest (mestandels från proteiner) och det kändes verkligen på lukten. 


(Från labben)

Nu under kvällen har jag suttit och arbetat med strukturerna i benet och foten eftersom det imorgon hålls ett seminarium om detta. Hoppas att alla har det bra så hörs vi imorgon då det äntligen är fredag!
Hej!

Comments

Popular

Anatomi!

Hej hej!
Idag var en spännande dag - en ny kursstart!! Det stämmer, idag började den efterlängtade anatomin. Det var inte så jättemycket konkret idag, men vi fick en god och intressant introduktion till ämnet. Men oj vad mycket grekiska och latin vi kommer behöva lära oss. Föreläsaren pratade om ca 2000-3000 olika latinska/grekiska begrepp. Han hade även en skelett med sig och visade lite olika positionsord. 
Vi hade även en stor föreläsnin (som ändå behövdes stressas igenom) om hur organ är uppbyggda av vävnader och hur de interagerar. Det var verkligen jätteintressant! Slutligen blev vi indelade i grupper och givna så kallade "fall". Varje grupp har fått en speciell sjukdom eller tillstånd som är relaterat till anatomin - detta ämne ska vi bli experter på och jag var i gruppen som blev tilldelad stroke. Kommer bli en mycket intressant och rolig tid framöver! 

Något som också är intressant är att vi redan nu på fredag ska göra vår första disektion - av ett hjärta. Detta efterf…

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…