Skip to main content

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. Det är det bihanget som opereras bort, och inte blindtarmen. Blindtarmen är en del av tjocktarmen vilket gör det väldigt missledande av doktorer att kalla operationen för en "blindtarmsoperation". 


(Från 1177)

Den andra föreläsningen var om hudens anatomi där vi gick igenom all anatomi om hudlagren, svettköttlarna, talgköttlarna och hårväxten. Vi gick även igenom var och hur immuncellerna gömmer sig i underhuden. 

Efter föreläsningarna slutförde jag och min grupp det sista på vårat topografiarbete (case-study) om Stroke. Så nu ska vi vara experter på det. Vi får öva lite innan vi lämnar in raport och presentation i slutet av nästa vecka. 

Sist, och tidsmässigt minst, kom alltså njurdisektionen. Det var mer intressant än vad jag väntat mig, men tog kortare tid än jag kunde föreställa mig. Tror disektionen var klar på ca 20 minuter. Det är häftigt att tänka sig att vardera njure varje minut tar emot ca 1 liter blod vilket är 1/4-1/5 av hela kroppens blodlager. Det betyder att, om båda njurarna är inräknade, varje dygn pumpas 3000 liter blod igenom njursystemet. Dock är det att påpeka att urinet produceras i njurarna som en rest (mestandels från proteiner) och det kändes verkligen på lukten. 


(Från labben)

Nu under kvällen har jag suttit och arbetat med strukturerna i benet och foten eftersom det imorgon hålls ett seminarium om detta. Hoppas att alla har det bra så hörs vi imorgon då det äntligen är fredag!
Hej!

Comments

Popular posts from this blog

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Ben, muskler och senor! Häftig instudering väntar

Hej allihopa!
Idag kom vi alltså in på det mänskliga hjärtats anatomi! Det var en detaljerad och djupgående terminologilära med mängder av coola ord! Grekiska och latin i mängder är det som väntar inom den här kursen. Vart enda ben, var enda muskel och sena ska vi kunna nämna, placera och förklara. Det är ett stort arbete men fantastiskt intressant! Att förstå exakt hur en muskel drar ihop sig och hur det drar i senan som sedan häver benet i den riktningen våra hjärnceller angivit. 

Idag har fokuserat på hjärt- och kärl anatomi. Gått igenom hjärtats uppbyggnad av muskler, kanaler, kammare och klaffar. Det har blivit mycket information på en gång, men det har varit viktigt eftersom vi imorgon ska utföra en hjärtdisektion. Då gäller det att vi kan hjärtats anatomi så att vi även utanför kursboken kan vägleda oss själva i hjärtat. 

Trots mitt intresse och fascination inom även anatomin måste jag ändå till trots erkänna att detta inte är mitt favoritämne. Det är 100 gånger roligare än ren ke…