Skip to main content

KROPPSDONATION OCH DISSEKTION

Lite kort sammanfattning om obloggade dagar:
Lördag:
  • Klädshopping och ett par julklappsinköp
  • Städning
  • Julgasque (finsittning)
Söndag:
  • Nobelföreläsning i universitetshuset
  • Lussefika
  • Seminariearbete
  • Medlemskap i astronomiklubben
Måndag:
  • Föreläsning i kroppens inre körtlar
  • Möte hos Programkommittéen Biomedicin
  • Professorskampen 
Idag Tisdag:
Idag inleddes dagen med en historieföreläsning om kroppsdonationer och disektioner av de donerade kropparna. Det var rätt otäckt att veta hur universiteten fick tag i kroppar för undervisning förr i tiden - de tog kropparna av mentalt sjuka eller fattiga. Vi fick också reda på dagens process som självfallet är helt och hållet vattentät från donatorns perspektiv och många etiska funderingar finns i luften vid varje tillfälle. Lite intressant fakta om vad som krävs ifrån en donerad kropp:

- Måste ha en kropp som inte har överlevande infektioner efter behandling
- Kroppen får inte ha varit misskött
- Kroppens person måste ha donerat via testamente
- Personens anhöriga ska inte kraftfullt ha opponerat sig emot momentet

Processen i sin helhet är fruktansvärt genomtänkt och verkligen fullständigt mån och respektgivande om individen och de anhöriga. Minnesstund ges, och krimering och transport ansvarar också Universitetets anställda firma för. 

Jag personligen mycket positiv till kropp- och organdonationer men vet fortfarande inte om jag ska tycka de kommande momenten vara obehagliga eller inte. Denna personen har ju med fullt medvetenhet och godhjärtlighet sagt att dennes kropp ska få utbilda blivande forskare. Men samtidigt är det tungt. Det pratades dessutom om en ansiktsdisektion (efter avlägsnande av personlighetsdrag) för att kunna se även de strukturerna och det skrämmer mig faktiskt en hel del. 

Jag är dock stolt över de personer som tar steget till det här. De vet att även om deras tid är slut så kan de på något sätt fortfarande göra gott även om de inte är vid medvetandet längre. Ett stort och fint beslut att fatta. 

Comments

Popular

Anatomi!

Hej hej!
Idag var en spännande dag - en ny kursstart!! Det stämmer, idag började den efterlängtade anatomin. Det var inte så jättemycket konkret idag, men vi fick en god och intressant introduktion till ämnet. Men oj vad mycket grekiska och latin vi kommer behöva lära oss. Föreläsaren pratade om ca 2000-3000 olika latinska/grekiska begrepp. Han hade även en skelett med sig och visade lite olika positionsord. 
Vi hade även en stor föreläsnin (som ändå behövdes stressas igenom) om hur organ är uppbyggda av vävnader och hur de interagerar. Det var verkligen jätteintressant! Slutligen blev vi indelade i grupper och givna så kallade "fall". Varje grupp har fått en speciell sjukdom eller tillstånd som är relaterat till anatomin - detta ämne ska vi bli experter på och jag var i gruppen som blev tilldelad stroke. Kommer bli en mycket intressant och rolig tid framöver! 

Något som också är intressant är att vi redan nu på fredag ska göra vår första disektion - av ett hjärta. Detta efterf…

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. …