Skip to main content

Musculus flexor digitorum superficialis

Hej!
Dagen präglades av eftermiddagens seminarie. Det är en sak som är klar!

Dagen började dock med en presentation om respirationssystemet vilket var lika intressant (om inte mer) som alltid! Vi fick reda på hur luften i näsan färdas genom fyra olika "näs-plan" där det fjärde och högsta planet innehöll luktsinnet. För att molekylernas lukt ska registreras i näsan krävs det därför att de färdas hela vägen upp till det fjärde planet - vilket förklarar varför vi kan känna lukter bättre när vi drar in ett stort "andetag" med näsan. 

Vi fick också reda på alla ansiktets bihålor (och ja, det finns en hel del!). Anatalet och utseendet kan komiskt nog variera mellan personer - och forskarna är fortfarande inte säkra på deras syfte. Det mest sannolika är dock att de ska skapa resonans för rösten, samt minska huvudets tyngd. Detta antar man eftersom en person vid bihåleinflammation får mycket förändrad talförmåga. Så de har inget lagrings, förvarings eller utsöndringssyfte - utan fungerar endast akustiskt. Att de kan bli inflammerade är så klart en stor nackdel! 

MEN till seminariet då. Vi hade alltså idag ett seminarie i rörelselära - område armen. Detta inkluderade alla ben, alla muskler, alla senor, ligament och leder som finns i armen och handen. Tro mig, gloslistan är massiv. Vi hade en jättebra läkarstudent som höll i seminariet vilket underlättade lite, men när det kom till min prestation måste jag erkänna att det inte gick så bra. Jag har suttit jättemycket med strukturerna och arbetat med frågor kring dem - men det är bara så mycket. Och då är inte ens blodomloppet och nervsystem i armen och handen medräknat! Jag ska dock inte neka att det är rätt coola namn, och när de sjunker in har man i alla fall ett par partytrick att plocka fram för de som inte studerar ämnet. Jag menar, namn som Musculus flexor digitorum superficialis är rätt komplicerat - men visst låter det häftigt att kunna utala? För den som är intresserad står denna muskeln för flexion (böjning) av handleden och till viss del fingrarna. 

Men det får räcka för idag, så ha det bra!
Hej! 

Comments

Popular

Anatomi!

Hej hej!
Idag var en spännande dag - en ny kursstart!! Det stämmer, idag började den efterlängtade anatomin. Det var inte så jättemycket konkret idag, men vi fick en god och intressant introduktion till ämnet. Men oj vad mycket grekiska och latin vi kommer behöva lära oss. Föreläsaren pratade om ca 2000-3000 olika latinska/grekiska begrepp. Han hade även en skelett med sig och visade lite olika positionsord. 
Vi hade även en stor föreläsnin (som ändå behövdes stressas igenom) om hur organ är uppbyggda av vävnader och hur de interagerar. Det var verkligen jätteintressant! Slutligen blev vi indelade i grupper och givna så kallade "fall". Varje grupp har fått en speciell sjukdom eller tillstånd som är relaterat till anatomin - detta ämne ska vi bli experter på och jag var i gruppen som blev tilldelad stroke. Kommer bli en mycket intressant och rolig tid framöver! 

Något som också är intressant är att vi redan nu på fredag ska göra vår första disektion - av ett hjärta. Detta efterf…

Alpha eller Beta bindning?

Hej! I morse fick vi en ny föreläsare för en av delkurserna! Jag tyckte att det här var hur intressant som helst. Vi visste redan att vi skulle arbeta med lipider och sockerarter och jag hade så klart redan förberett både kapitelläsning och presentationgenomgång. Det var dock en sak som stod ut mest av dem alla och jag ska försöka göra en liten snabb förklaring av detta. 
I världen som vi känner till den finns det fyra väluppkommande sockerarter; glukos, fruktos, galaktos och mannos. Dessa fyra byggstenar bygger upp alla sockermolekyler som vi känner till hos både djur och natur. I människor kan ett av dessa sockerarter lagras - Glukos - genom att binda ihop sig själv till en lång kedja och därigenom anta namnet Glykogen. Jag visar en bild på denna nedan. Bry er inte om antalet sammankopplade Glukosmolekyler för det är inte så viktigt i exemplet - men notera att bindningarna mellan varje molekyl pekar nedåt! Detta kallar vi för alpha och denna molekyl med denna typ av bindning utgör AL…

Huden, blindtarmen och njurarna!

Hejsan!
Idag var en hektisk men bra och produktiv dag! 
Jag vaknade, utan huvudvärk, och hann gå igenom gårdagens föreläsning som jag hade missat tillsammans med några koppar kaffe. Därefter gick jag igenom manualen för njurdisektionen som skulle hållas senare under dagen. Jag hann sedan också gå igenom dagens föreläsningar under bussfärden till Universitetet. 

Under första föreläsningen gick vi igenom matspjälkningssystemets anatomi med allt ifrån munnen till anus som komiskt nog på latin kallas för "canalis analis". Skulle väl tippa på att det blev en 100 nya glosor. Det var dock intressant att få höra lite extra om blindtarmen. Vi fick nämligen reda på att allmänheten, vid majoriteten av alla tillfällen, inte vet vad de opererar bort när de gör en blindtarmsoperation. Många tror alltså att man opererar bort blindtarmen när man gör detta kirurgiska ingreppen, men det är fel. Blindtarmen som sitter under sluttningen till tunntarmsutgången har ett bihang fullt med immunceller. …